fbpx

גוף, נפש והקשר בינהם

"מה שאינך יכול למצוא בגופך שלך, לא תמצא בשום מקום אחר"

גוף נפש מהווים יחידה אחת שלמה. מה שאנו מרגישים וחושבים משפיע על מתח השרירים, קצב הלב הנשימה ועוד. החוויות שאנו עוברים במהלך חיינו משאירות חותם לא רק במוח ובתחושות שלנו אלא מצטברות ונטמעות ברקמות הגוף.
רוב האנשים לא זוכרים במודע תהליכים שקרו לפני גיל שנתיים, לפני שהיו המילים, אלא זוכרים זאת בדרך אחרת. בפסיכותרפיה גופנית (העובדת על גוף נפש) יש אפשרות להגיע למקום הראשוני שבו החלה הטראומה הבסיסית, דרך עבודה עם התחושות. עד שלא נוגעים במקום הזה, קשה לעבד את הכעס או כל רגש אחר.
ההתייחסות לגוף מאפשרת לתהליך הפנימי להיות עמוק, וכך ההבנה אינה שכלית בלבד, אלא הגוף יכול לאפשר לכאב ולעומס להשתחרר מתוכו יש קשר בין גוף ונפש.
גם אם למדנו לעצור ולהתעלם מהזרימה הרגשית או לחסום את הזיכרון, הגוף תמיד זוכר!

אנו מגיעים ל”חוות הבריאות מצפה אלומות” במטרה לעשות שינוי, לחבר גוף נפש כאחד במקום מדהים זה. לא ברורה לנו מהות השינוי אולם בשבוע של שינוי התפריט ואורח חיינו, אנו מאפשרים לעצמנו לבחון אפשרות חדשה. המזון המיוחד והמבריא, השקט, האווירה, הפעילות הגופנית, כל אלו יוצרים ניקוי וטיהור של גוף נפש, ומפנים מקום להתחדשות.

גוף נפש

 

הזיכרון של הגוף
הזיכרון הזה יכול להתעורר על ידי חיבור לגוף. הגוף היה כלי הביטוי הראשוני שלנו כתינוקות. במהלך התפתחותנו חל תהליך של שכחה והתרחקות מהגוף, וחלה הפרדה בין רגש-ראש-גוף, משמע, גוף נפש, וכך שפה שלמה הלכה לה לאבוד. הפיצול חל בשל הצורך להתמודד עם הקשיים, להדחיק את הכאב ולהמשיך הלאה. על ידי הניתוק מהגוף ניתן להדחיק את הרגש, לעצור את הנשימה, ולא לחוש בכאב הרגשי המתבטא בגוף.

אם נעלה מזיכרוננו חוויה נעימה, תגיב מערכת גוף נפש ותציף אותנו תחושה של נעימות, מתיקות וחמימות, בניגוד לזיכרון של חוויה קשה המאיימת על חיינו, יעלו תחושות הפוכות כמו הזעה, רעד, קיפאון, פעימות לב מואצות ועוד. זוהי דוגמא לרגשות המזמינים תחושות עם תופעות פיזיות הממחישות לנו את הקשר הברור בין גוף לנפש. גוף נפש מהווה יחידה אחת.

הגוף כמראה לנפש

גופנו משמש מעין מראה על מה שמתחולל בנפשנו. הוא מספר על לחצים, טראומות והדחקות שאנו נושאים עמנו במהלך השנים. לדוגמא איבר מגופנו שנפגע וטווח תנועתו הוגבל, יהפוך לחלק בלתי נפרד מתבנית המורכבת משני החלקים: גוף נפש. או תנוחות גוף המביעות מצבים נפשיים שונים, אותם אמצנו בתהליך הגדילה שלנו, מתבטאות בדרך החשיבה והתנועה שלנו.
אלו תבניות המקובעות בגופנו ומנציחות את התהליכים הנפשיים שלנו. ההשלכה של אירועים טראומטיים עשויה אף להתבטא בתופעות פיזיולוגיות כמו כאבי גוף, כאבי ראש, בעיות פרקים, בעיות נשימה, הגבלה בתנועתיות הגוף, הפרעות בשינה, ועוד. גוף נפש הינה מערכת סיסטמטית מורכבת המסוגלת לשמור מידע.

מרגישים דרך הבטן
ישנם מחקרים המדברים על חשיבות מערכת העיכול בעולמנו הרגשי. לאחרונה התפרסם מחקרו של פרופ’ מייקל גרשון, ראש המחלקה לאנטומיה וביולוגיה של התא במרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה בניו יורק, שמצא כי לבני האדם אכן מוח נוסף שמצוי במערכת העיכול. המוח הזה, מתברר, מורכב ממיליארדי תאי עצב ומשפיע על מצבנו הבריאותי ועל הרגשתנו הכללית. גוף נפש הינם יחידה אחת!

עד לפני המקרים שהצביעו על הקשר בין גוף נפש, נהגו לחשוב כי שרירי המעיים ועצבי החישה מחוברים ישירות למוח, ושהמוח שולט במעיים באמצעות שני נתיבים המגבירים או מצמצמים את שיעור הפעילות. המעי נחשב לצינור פשוט בעל רפלקסים פשוטים. איש לא ספר את סיבי העצבים במעיים. כאשר עשו זאת הופתעו החוקרים לגלות שהמעיים מכילים 100 מיליון נוירונים, יותר מאשר בחוט השדרה. הנפש מבחינה זאת מסוגלת להשפיע על מערכת העיכול בגלל הקשר של גוף נפש.
“רגשות מודחקים מתהווים למתח בשרירים ויוצרים שריון”, קבע וילהלם רייך, אבי הפסיכותרפיה הגופנית שחי בתחילת המאה הקודמת והיה עמית מוקדם של זיגמונד פרויד. זה חקר את הקשר בין גוף נפש. המצב האידיאלי הוא זרימה בכל רבדי הגוף שלנו כאשר הרבדים העמוקים ביותר משפיעים על החיצוניים. כלומר שהרובד הנפשי-רגשי שלנו משפיע על הרובד המנטלי ולבסוף נותן ביטוי ברובד הפיזי.
רייך, פסיכיאטר במקצועו, זיהה את הקשר בין תהליכים של גוף נפש ופיתח טכניקת עיסוי ש”שוברת” הגנות ומאיצה שחרור רגשי. תלמידתו המפורסמת גרדה בויסן נחשבת בעיני רבים ל”אימא” של התחום ושיטת הטיפול שפיתחה מתמקדת בהמסה עדינה של ה”שריון” ובהקשבה לאותות השונים המגיעים מ”מוח הבטן” – המוח הרגשי.
בויסן, גילתה שיש קשר בין פעולת המעיים לבין עיבוד של תהליכים רגשיים. בבטן נמצא המוח הרגשי שלנו, וזו הסיבה שאנשים ‘מרגישים מהבטן’. בסיס הרובד הנפשי-רגשי ממוקם בבטן שלנו. אחד הכלים שמשתמשים בהם במהלך הטיפול הוא הסטטוסקופ שבאמצעותו מקשיבים לקולות המעיים, מתוך הבנת הקשר בין עיכול פיזי של מזון לבין עיכול רגשי. למעשה בטיפול אנו מאזינים למערכת גוף נפש.

הדחקה ודיכאון
אלו לא רק קולות עיכול המזון אלא גם קולות עיכול הרגשות. יש כל מיני סוגים של קולות. אצל אנשים סגורים מבחינת גוף נפש נשמעים קולות הדומים לחריקה. אצל אנשים שפעילות גוף ונפש שלהם חזקה מאוד נשמעים קולות הדומים לשכשוך מים. בשביל המטפל הקולות הללו הם המשוב לתהליכים הרגשיים שמתחוללים אצל המטופל.
כאשר אנו מדחיקים רגש כלשהו, כגון כעס, הרגש עולה מהבטן בשאיפה לצאת החוצה על מנת לתת לו ביטוי ע”י דיבור, מגע, כתיבה וכו’. זהו תהליך הזרימה הטבעי שהגוף מעוניין לחוות (גוף נפש בריאים). אם אנחנו מדכאים את הרגשות שמנסים לעלות מעלה, הם נתקלים בחסימה ומנגנון ההגנה מוריד אותם מטה, כך שנוצר מעין גוש חונק אשר יוצר את ה”שריון”. האנרגיה התקועה אכן “נתקעת” באיזשהו איזור בגוף: סרעפת, כתפיים, בית החזה ועוד.
אנשים משקיעים את רוב האנרגיה שלהם בהדחקת רגשות, כי זה מה שהם התרגלו לעשות מגיל צעיר, וה”מלחמה” הזאת לא משאירה להם אנרגיה לשום דבר אחר.
זאת הסיבה שאנשים בדכאון מרגישים ללא אנרגיה מכיוון שהם עסוקים בדיכוי הרגשות שלהם. אנשים מאוהבים שאינם מסוגלים להביע את האהבה שלהם ירגישו חסרי אנרגיה מכיוון שהם במצב של דיכוי רגשות. חשוב לשחרר את מערכות הגוף והנפש.
אדם עם חרדת נטישה, בכל פעם שהוא קרוב לחוויה כזו או שרק נדמה לו שהוא קרוב, הגוף שלו מתכווץ, השרירים מתקשים, הנשימה נעשית שטוחה וכל הגוף מגיב לחרדה, בדרך כלל בלי שהוא שם לב להקשר. אם מישהו מגיע עם אסתמה, נחזור איתו לילדות כדי לראות מה התכווץ שם ברמה הרגשית. המטרה היא לשחרר כל מקום שמשוריין ומכווץ, וכך אנרגיית החיים חוזרת לזרום בטבעיות.

תרגיל הזרמת אנרגיה
ניתן לתרגל הזרמת אנרגיה ופתיחת המוח הרגשי באזור המעיים:
שוכבים על הגב כשהידיים פרוסות לצדדים והרגליים פשוטות בפיסוק קל
בתנוחה נוחה ומשוחררת עוצמים עיניים, נושמים עמוק, מתמקדים במספר מקומות בגוף ומנסים להביא את המודעות אליהם ולהזרים לשם דם ואנרגיה. הכוונה היא לשמור על רמת מודעות גבוהה בין גוף נפש. המקומות הם: שתי כפות הרגליים, שתי כפות הידיים, אזור האגן והראש. עוברים איבר איבר לאט ומתרכזים בו תוך כדי נשימה מלאה.
אחרי שמרגישים כל אזור בנפרד נושמים נשימה עמוקה ומרגישים את זרימת הדם לאורך כל הגוף. אפשר להעזר בדמיון ולראות כיצד הדם זורם וכיצד מגיע חמצן ואנרגיה לאברים השונים. תוך כדי כך מניחים את יד שמאל על הבטן ואת יד ימין על בית החזה.
לאחר כמה רגעים של הקשבה מסתובבים לאט לאט לשכיבה על צד שמאל כשהרגליים משוכות מעט לכיוון הבטן והגוף רפוי, תנוחת עובר על צד שמאל. בהדרגה ניתן לשמוע קולות פריסטלטיקה מאזור הבטן, שמצביעים על שחרור אנרגטי ורגשי. זרימת האנרגיה תורגש וניתן למקדה באמצעות חיזוק אותו הקשר בין גוף נפש, ככל שהקשר יותר חזק האנרגיה תזרום יותר טוב.
כשנקום נשים לב שוב לנשימה שלנו, במה היא השתנתה? נשים לב לגוף, האם משהו השתנה בתחושה שלנו?
מטופלים שטופלו בשיטה מגלים כי לגוף יש כוח ריפוי רב עוצמה משלו, וכי ניתן לגדול מתוך הקושי. הטיפול מאפשר חיבור למשאבים ולכוחות האישיים ומימוש הפוטנציאל החבוי בכל אחד מאיתנו, שיפור היכולת באינטימיות ואפשרות לאמון מחודש במערכות יחסים. עם תום תקופת הטיפול המטופל ירגיש כי הוא מצויד בתחושה של בטחון והגנה על מערכת גוף נפש, ובכך יאפשר לעצמו לחוות חיים מלאים ובריאים, פשוט ע”י עבודה על הקשר בין גוף נפש, פשוט!
כשנעבוד עם הגוף, נעבוד עם הזיכרונות של הגוף והסיכוי לשנות דברים יגדל. ברגע שמשנים משהו במימד הגופני יכול גם לבוא השינוי הנפשי.

 

תפריט נגישות

התקשרו עכשיו